Valul de frig închide școli. Și telefoane. Cum să-ți protejezi smartphone-ul iarna
Bătaia cu bulgări din curtea școlii sau prima tură cu placa la Poiana Brașov nu s-a întâmplat dacă nu am postat-o pe Instagram sau Facebook. Dar ce ne facem cu telefoanele în gerul de afară? Frigul e inamicul numărul 1 al bateriilor litiu-ion. O știm cu toții. Telefonul se blochează sau chiar se închide, chiar dacă avem suficientă energie în baterie. Ni s-a întâmplat tuturor.
Performanța telefonului scade atunci când e expus la temperaturi negative. Marea “vină” cade pe bateria litiu-ion. Când se răcește, acumulatorul se descarcă mult mai repede sau chiar instant. Această problemă însă e doar temporară. Telefonul va funcționa normal după ce e readus la o temperatură normală și va indica, în linii mari, același nivel de încărcare al bateriei.
Cum să-ți ferești telefonul de frig
Dacă telefonul s-a închis din cauza gerului nu-l reporni imediat. Așteaptă până ajungi într-un loc ceva mai călduros și dă-i timp să-și revină. Dacă îl repornești prea repede riști să-l strici și cu siguranță vei scurta durata de viață a bateriei. Nu doar acumulatorul are de suferit. Smartphoneurile sunt construite din componente electronice minuscule, sensibile la temperature extreme.
Ca să previi răcirea telefonului încearcă să nu-l ții pentru mult timp în locuri friguroase. Nu-l uita sub nicio formă în mașina parcată. Păstrează-l în buzunarele interioare, aproape de corp. Există huse de telefoane ce feresc telefoanele de frig. Există însă și carcase special construite care reglează temperatura telefonului în caz de căldură excesivă.
Dacă depinzi de telefon și pentru tine e un must have zilnic, ar fi bine să ai la tine o baterie externă de calitate. Te va scuti de multe probleme în caz de urgență.